2016. szeptember 20., kedd

A Fő utcai Keresztes-ház


A Fő utcai Keresztes-ház


A Sóskút építéstörténeti emlékeit bemutató sorozat második része részletgazdagabb, és emellett (bizonyos értelemben) szubjektívabb és személyesebb megfogalmazásúra sikeredett, hiszen a szerző saját házáról lesz szó, amelyben felnevelkedett.

A falu legfontosabb utcáján, a Fő utcán áll, a Vendi kocsma (és a Kisköz), valamint a volt Csernyák-ház között egy hosszú, egykor szebb napokat látott, de máig impozáns méretű és kialakítású épület.

Az eredeti ház kb. a 20. század elején épülhetett, és e század első évtizedeiben fogadóként, kocsmaként üzemelt. Ez volt a család nevéről elnevezett Patz-kocsma. (A ház alatt máig nagy mennyiségű bor tárolására alkalmas, hosszú kiterjedésű pince található.)

A kocsma működésének idején az udvaron alakították ki a nyílt színi mulatóhelyet, ahol alkalmanként táncesteket is szerveztek. Ennek kapcsán a sóskúti emlékezet egy esetet is megőrzött: az 1920-as években egy táncmulatságot a csendőrök kergettek szét, szó szerint a kardlappal ütlegelve a résztvevőket. (Akkoriban sem tudták a „beavatkozás” okát.)
 

A kocsma kb. az 1930-as évek elejéig üzemelt, akkor az épületet a Köpl-család vette meg (a család később Korondira magyarosította a nevét). A család feje, Dr. Köpl Arnold orvos volt, és ő lett Sóskút és a környező helységek körorvosa. Az orvosi rendelőjét a melléképületben alakította ki, és hosszú időn át ott fogadta a sóskúti betegeket (ezen épület 2011-ben illegális bontás áldozata lett).



A ház az 1930-as években (a melléképülettel). – Fénykép: a Korondi-család gyűjteményéből.

A Köpl-család a főépületet felújította, és egyben számos átalakítást végzett el rajta. A végeredmény egy tisztes jómódot, eleganciát sugárzó polgárház lett.

A homlokzat, a magas belterek, az ízléses és díszes intarziákkal kialakított, rézfogantyús ajtók és ablakok, a díszes cserépkályhák, stb. mind-mind magasan kiemelték (és több szempontból kiemelik ma is) a sóskúti, sőt a magyarországi házak átlagából.

Ezen kívül a ház falán cirádás kovácsoltvas zászlótartó hirdeti régóta, hogy tulajdonosainak többsége a nemzeti szellemiség elkötelezettje.
A család történetéhez tartozik, hogy Köpl Arnold felesége, Edit asszony, tanítónő volt, aki a sóskúti iskolában okította hosszú időn át a gyermekeket. Ő kb. az 1950-es évek közepéig tanított.


Ismeretlen időpontban készített fénykép a belső udvarról (az átalakítás előtti állapot). – Fénykép: a Korondi-család gyűjteményéből.
 
A Keresztes-család 1961-ben vásárolta meg az ingatlant a Korondiaktól, és tulajdonjogilag azóta is ők birtokolják. Ezt követően több szakaszban modernizálták a főépületet (bejárat, közművek bevezetése, stb.), az adott kor kívánalmainak megfelelően.

Időközben a mindennapi élet és az emberek közötti viszonyok egyre gyorsabban alakultak át.

A település e központi részén korábban rengeteg társadalmi esemény zajlott (esküvői felvonulások, egyházi szertartások, ünnepségek, stb.). Az utóbbi évtizedek megnövekedett közúti forgalma miatt e társadalmi színtér összetartó és közösségformáló ereje sajnos rendkívül lecsökkent.

(A családi és rokoni összejövetelek, közös tevékenységek a családok atomizálódásával, illetve a televízió, a világháló elterjedésével szintén egyre csökkentek.)
 
 

Egyházi körmenet, 1985. – Fénykép: Keresztes Csaba gyűjteményéből.

E ház történetéhez tartozik, hogy ezen, ma már felújításra szoruló épületben, van elhelyezve a Sóskút történetének dokumentum- és tárgyi anyaggyűjteménye („Sóskút-gyűjtemény”). Az iratok és anyagi eszközök jövője, sajnos, nincs biztosítva, a helytörténeti anyag nincs biztonságban.

Mindezeken túlmenően ezen, egykor nívós szellemiségű ház jelenkori története még inkább bővelkedik megdöbbentő eseményekben. [........] (A fenyegetések miatt törölt szöveg.)

 
A Fő utca, és egyúttal a község centruma folyamatos átalakulásban van. A házak és a középületek többsége, illetve az infrastruktúra elhanyagolt. A közbiztonság rossz, sok az egyedül élő idős ember, és egyre több a deviáns család.
Mindezek ellenére a község hanyatlása, remélhetőleg, hamarosan megállítható lesz